Matkollektivet

Matkollektivet er et relativt nytt tilskudd på matkassefronten i Norge. Matkollektivet er en leverandør av matkasser som også har en nettbutikk. I følge deres egne hjemmesider jobber de for å styrke vestlandsregionen. Dette gjøres via å tilby en direkte kanal mellom bøndene som produserer maten og kunden i byene. Tanken er enkel, forbrukerne skal handle rett fra bonden og ikke via supermarkedet. Dog helt direkte blir det jo ikke da Matkollektivet er mellommann og skal ha sin del av kaken, men det er et meget godt tilbud for dem som er opptatt av kortreist mat og ønsker å støtte sin lokale bønder.

Produsentene

Dugstad gård i Voss.

Familien Dugstad på Voss driver økologisk gårdsbruk og produserer melk og grønnsaker. Familien har holdt til på gården i fire generasjoner og i dag er det odelsgutten Olav Dugstad som har hovedansvaret for gården som han etter hvert skal overta. Olav er utdannet planteviter og agronom, og besitter enorme mengder kunnskap om jordbruk og gårdsdrift. Han er lidenskapelig interessert i bærekraftig matproduksjon og vil forvalte jorden på en måte som ikke påvirker miljøet i negativ retning. Ved å holde fokus på jordens balanse, produserer Olav og familien produkter av høy kvalitet. Fra Dugstad gård henter Matkollektivet melk fra kyr som beiter fritt 5 måneder i året, samt næringsrike og smakfulle grønnsaker som rødbeter, potet, grønnkål og gulrøtter m.m.

Halås gård

Gården ligger på Halåsen utenfor Bergen. Gården drives av familien Nås som har holdt til på gården i 3 generasjoner. Gården driver et lite småbruk med sauer, gris og høner. I tillegg dyrkes det urter og bær, samt honningproduksjon. Ved gårdens utsalg kan man kjøpe det meste innen urter, frukt og bær. Te, krydderblandinger, saft og syltetøy, frukt og bærsirup kan du også få kjøpt. Utallige typer gele, samt fine flasker med dramkrydder, urtesalt og ramsløkpure kan de også friste med. Fra Halsås gård får matkollektivet både urter, kjøtt og bær.

Tingvollost gårdsmeieri

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri som lager seks forskjellige hvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård. Tingvollost har vunnet flere priser for sine oster, men den gjeveste fikk Kraftkarosten deres, som i 2016 ble kåret til verdens beste ost, uansett kategori. På Tingvoll beiter kyrne ute døgnet rundt i sommerhalvåret. De fantastiske forholdene til kyrne er en medvirkende årsak til at Matkoloniet valge å samarbeide med nettopp Tingvollost gårdsmeieri. Gården og ysteriet drives i dag av fire generasjoner Waagen. Gården har vært i drift siden 1303,og Waagan familien har holdt til her siden 1849. Tingvollost ble etablert i 2003 og har tatt markedet med storm.

Erga gård

Erga gård på Klepp er gården hvor Matkollektivet henter alt av egg, og mye av kjøttet som går ut i deres matkasser. Erga gård har vært i drift i over 400 år, og i samme familien de siste 220 årene. Kjøttproduksjonen på Erga gård har de siste 20 årene foregått 100% økologisk. Dyrenes velvære står i høysete. Kjøttet man får av dyrene har vunnet en rekke store priser de siste årene.

Matkassen

Det flotte med matkassen fra Matkollektivet er at man ikke er bundet til hva de som produsent ønsker å sende deg. Man kan lett sette sammen sin helt egen kasse med de produkter man ønsker levert. Matkollektivet vil så komme med anbefalinger til nye produkter ut fra dine tidligere bestillinger. Matkollektivet er en ny og spennende måte å levere matkasser på. Per i dag kan Matkollektivet bare levere i Bergen, men vi tror og håper at tilbudet snart kan springe opp i andre norske byer. Det er en flott måte å støtte våre lokale bønder på og sørger for at alle er sikret god norsk mat av høy kvalitet.